TOPSPORT MENTALITEIT DOOR DE OGEN VAN LOTTE.

“Heb lak aan de mening van anderen”

PROFIEL

Naam: Lotte van Drunen
Woonplaats: Sliedrecht
Geboortedatum: 9 augustus 2007
Geboorteplaats: Gorinchem
Lengte: 152 cm
Gewicht: 37 kg
Hobby’s: Trialen, tekenen, winkelen, knutselen
Favoriete rijder: Jeffrey Herlings
Favoriete eten: Pizza, macaroni, pasta
Favoriete drinken: Chocomel en fristi
Eerste wedstrijd: Clubcross in Arkel
Favoriete circuit: Arnhem

Over Lotte

TOPSPORT MENTALITEIT DOOR DE OGEN VAN LOTTE.

Een meisje van 14 die sneller is dan de meeste jongens? Lotte van Drunen weet als geen ander hoe dat is. Wat ze doet, is nog nooit gebeurd: Een meisje dat 3e wordt op het EK 85cc in 2021, 3e op het WK 65cc in 2019, drievoudig Nederlands kampioen is en meerdere EK wedstrijden gewonnen heeft.

Natuurlijk doet ze dit niet alleen, maar ook met haar ouders en broer. Zij spelen een belangrijke rol in het mogelijk maken van haar succes.

Heb geduld

Lotte is 14 maar is al langere tijd bezig met motorcross. Al op 4-jarige leeftijd zat ze voor het eerst op een motor. Ze begon het steeds leuker te vinden en werd steeds beter. Ze kreeg een steeds grotere motor en begon ook met wedstrijden. In 2014 deed ze voor het eerst mee met het Nederlands Kampioenschap op 6-jarige leeftijd. Ze won nog niet maar twee jaar later lukte haar dit wel. Ze traint 5 keer in de week. De training zelf duurt niet lang maar alles er omheen wel waardoor ze uren bezig is om te kunnen trainen.

“Zet door! Blijf het proberen als het niet lukt.”

“Neem geen risico als het niet nodig is”

Zorg voor een goed team

Motorcross is een individuele sport maar je omgeving is onwijs belangrijk. Eigenlijk is het een teamsport. De sporters die geen goed team hebben vallen af. Iedereen in het gezin heeft een aparte rol in het succes van Lotte zodat ze kan blijven presteren. Daarnaast hebben een aantal gezinsleden ook een passie voor het crossen. Vader is er meer dan fulltime mee bezig. De sport kost heel veel tijd, minimaal 50 uur per week. Ook haar broer helpt haar met de trainingen. Als gezin moeten ze veel offers brengen voor de sport en daardoor zijn de overwinningen extra bijzonder.

Zorg voor een strakke planning

Alles moet kloppen. Je kan niet naar buiten gaan en even gaan crossen. Vader haalt haar op uit school en brengt haar naar een locatie om te trainen. Ook het materiaal moet allemaal in orde zijn. Zo sturen ze haar motor al een paar weken van tevoren op wanneer ze een wedstrijd heeft. Op het WK in Australië ging dat bijna mis: de motor kwam aan de dag voordat zij aan zouden komen. Ze hadden al een andere motor geregeld voor de zekerheid. Lotte combineert de sport met haar middelbare school. Ook hiervoor moet er een goede planning zijn. Een half jaar voordat ze naar de middelbare school ging hebben ouders overlegd of het mogelijk was.

Neem geen risico als het niet nodig is

Er zijn mensen die met bijna geen bescherming aan rijden maar Lotte doet dit niet. Het is belangrijk voor haar om blessure vrij te rijden. Ook in de trainingen gaat ze niet all out. Ze rijdt op 80 a 90 procent waardoor de kans op vallen veel kleiner is. Ook in de wedstrijden rijdt ze minder agressief dan de jongens en zijn er bij haar minder grote stofwolken te zien. Ze is technisch en beheerst. Zo probeert ze blessurevrij te blijven. Wel heeft ze een keer haar sleutelbeen gebroken en dit was een grote breuk. Desondanks reed ze weer na 11 dagen omdat ze deed wat nodig was om zo snel mogelijk te herstellen.

Heb lak aan de mening van anderen

Als meisje wordt Lotte onderschat. Zo word ze soms uitgelachen wanneer ze haar voor het eerst de baan opkomt totdat ze zien wat voor resultaat ze neerzet.

Tekst door: Isabelle Feteris

“Zorg voor een strakke planning.”

– Lotte

Let’s have chat!

Want to know or have a question?

Contact

STAY TUNED

MIS NIKS! ONTVANG DE LAATSTE NIEUWTJES EN ONTVANG ALS EERSTE NIEUW MERCHANDISING AANBOD IN JE MAILBOX SCHRIJF JE NU IN!